Natuursteen

Het begrip natuursteen
Natuursteen is een verzamelnaam voor diverse steensoorten afkomstig uit de natuur en door bewerking geschikt gemaakt als wand- of bodembedekker. Kenmerkend voor een natuursteen is het unieke uiterlijk. Geen tegel is hetzelfde. Zo zijn er steensoorten waar fossielen in zitten die eeuwen lang onaangeroerd en diep verstopt hebben gezeten. Door vakkundige bewerking van de steen worden bijvoorbeeld fossielen weer zichtbaar of ontstaan gepolijste of verouderde oppervlakken.
Doordat natuurstenen allemaal anders zijn, is het vaak erg lastig om aan de hand van een voorbeeldtegel een stenenvloer te kiezen. Het geheel van meerdere tegels geeft een impressie van het uiteindelijk te verwachten resultaat op wanden en vloeren.
De uitstraling van authentieke materialen wordt al jaren geïmiteerd door de keramische industrie. We kunnen stellen dat echte natuursteen zich op het prijsniveau van keramische tegels bevindt. Steeds meer mensen kiezen voor echte natuursteen in de overtuiging dat de kopie zelden beter is dan het origineel.
2. Het onderhoud
Natuursteen is duurzaam. Naast mooi is een natuursteenvloer ook zeer onderhoudsvriendelijk. Daarbij dient u echter niet uit het oog te verliezen dat een hoogglans gepolijste steen wel wat meer onderhoud vraagt. Een goed onderhouden natuurstenen vloer is wel één van de meest hygiënische vloeren. Ook van belang voor goed onderhoud van een natuurstenen vloer zijn de juiste onderhoudsmiddelen met daarbij uiteraard de juiste toepassing. Wij adviseren de producten van Federchemicals.
3. Natuursteen is functioneel
Kenmerkend is de prachtige luxe uitstraling van de steen. Natuursteen kan tegen een stootje, is praktisch in het gebruik en duurzaam, waardoor het voor een groot aantal binnen- en buitentoepassingen wordt gebruikt. Gedurende de jaren wordt natuursteen mooi oud en krijgt karakter. Denk maar eens aan al die prachtige historische gebouwen waarin natuurstenen zijn verwerkt.
4. Een natuurstenen vloer is niet duur
De prijs van natuursteen is in enkele jaren sterk gedaald. Bovendien valt het totaal van investerings- en onderhoudskosten over een aantal jaren erg gunstig uit. Dit is gebleken uit een onderzoek door het Duitse Batelle Instituut waarbij tien typen vloerbedekking zijn onderzocht. Na twintig jaar bleek de natuursteen vloer zelfs voordeliger dan een normaal type parket of tapijt.
5. Natuursteen is toe te passen naar uw eigen smaak
Natuursteen wordt wereldwijd al vele eeuwen toegepast in allerlei bouwstijlen: van modern design tot klassiek en van ingetogen tot expressief. Dit wordt mogelijk gemaakt door de natuurlijke kleuren, het altijd tijdloze karakter en daarnaast de grote ontwerpvrijheid. Natuursteen is namelijk in vrijwel elke afmeting en vorm leverbaar, naar behoefte met een glanzend, dof of gestructureerd oppervlak. Het mooie is dat er altijd wel een natuursteen is die past bij uw persoonlijke smaak, stijl en budget.
6. Er zijn veel soorten natuurstenen vloeren
Natuursteen kent vele soorten zoals kalksteen, marmer, kwartsiet, lei, graniet, gabbro en gneis. De kleuren variëren van natuurlijk wit, ecru, geel, oranje, rood, groen, bruin tot diep zwart en lopen daarbij van egaal tot geaderd en bont. De oppervlakte kan op verschillende manieren bewerkt worden, van hoogglanzend gepolijst tot aan dof en ruw. U heeft te allen tijde een unieke natuurstenen vloer.
7. Kwaliteitsverschillen in natuursteen
Er zijn uiteraard kwaliteitsverschillen tussen de talloze natuursteen soorten met daarbij natuurlijk ook de bijbehorende prijsverschillen. Bijzonder is echter dat een goedkopere natuurstenen vloer niet automatisch technisch minder goed is. Prijsverschillen worden namelijk voor een belangrijk deel door andere factoren veroorzaakt, zoals de transportkosten uit het land van herkomst. De keuze van een kwalitatief goede steen is niet moeilijk. Het moet een natuurstenenvloer zijn die u mooi vindt (uiterlijke kwaliteit) en aan de door u gestelde gebruikseisen voldoet (technische kwaliteit), die per toepassing variëren. De uiterlijke kwaliteit kunt u het best in een showroom beoordelen. Over de technische kwaliteit kan de vakman u het best informeren.
8. Natuursteen kan zelfs buiten worden toegepast
Er bestaan vele natuursteen soorten die voor buitengebruik zeer geschikt zijn. Bepalend is vooral de bestendigheid tegen vorst. Alle granieten en daarop lijkende steensoorten zijn bestand tegen vorst, evenals de meeste marmers. Alleen leistenen en kalkstenen zijn veelal niet vorstbestendig. Bij een vakkundige uitvoering bedraagt de levensduur van een natuursteentoepassing vele eeuwen, zoals ook wereldwijd is te zien in vele monumentale bouwwerken. Voor die tijd begint het materiaal te verouderen, maar natuursteen wordt wél mooi oud.

9. Een natuurstenen vloer kan van vloerverwarming worden voorzien.
Natuursteen gaat prima samen met vloer of wand)verwarming. Dit gaat zelfs zo goed dat momenteel circa 75% van de vloeren van een vloerverwarming wordt voorzien. De natuursteen slaat de warmte eerst op geeft het dan rustig weer af. Hierdoor wordt het oppervlak gelijkmatig warm, wat comfortabel aanvoelt. Het meest gebruikt is een verwarming op basis van warmwaterleidingen, maar ook een elektrische verwarming is goed mogelijk. De vakman kan u daarover adviseren.
10. Een vloer van natuursteen is altijd te renoveren
Indien het oppervlak ernstig vervuild, dof of beschadigd is, kan de vloer door intensief reinigen en/of door renoveren worden opgeknapt. Er zijn verschillende methodes van intensief reinigen waarmee vervuiling kan worden verwijderd. Er bestaan ook renovatiemethodes zoals kristalliseren en slijpen waarmee beschadigingen en hoogteverschillen worden verwijderd en de glans wordt hersteld. Na behandeling is de uitstraling van uw natuurstenen vloer weer als nieuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.